Krekeri od badema i heljde
Neodoljivo hruskavi, dugo ostaju svježi i savršeno pašu uz svaki dip. Kraljevski okus koji ostavljaju u ustima nagovoriti će vas da ih pripremate ponovno i ponovno i ponovno. Iznimno su jednostavni za pripremu.
Sastojci:
- 1 šalica heljde
- 1 šalica badema
- 2 žlice lanenih sjemenki
- 1 žllica tapioka brašna
- 1 žličica soli
- 1 žlica suhih začina po želji ili crnog sezama
- 2 žlice maslinovog hladno prešanog ulja
- tople vode onoliko koliko je potrebno da umijesimo kuglu tijesta
Priprema:
Heljdu i bademe sameljemo u brašno, dodamo lanene sjemenke, tapioka brašno, suhe začine i maslinovo ulje.
Toplu vodu dodajemo lagano malo po malo procijenjujući koliko nam je dovoljno da se svi sastojci lijepo povežu u jednu masu.
Kuglu podijelimo na dva dijela. Prvi tanko razvučemo na papiru za pečenje.
Onoliko koliko uspijemo razvući tijesto toliku će nam gotovi pečeni krekeri imati debljinu. Postupak ponovimo na drugom papiru sa ostatkom tijesta.
U zagrijanu pećnicu stavimo peći krekere na 180*C/15 minuta.
Napomena:
Ukoliko koristimo neljuštenu heljdu krekeri će nam imati dodatnu hrskavost, no ista heljda je tvrđa i koliko je simpatična u krekerima i keksima ili nekim kombinacijama u kojima naglašavamo hrskavost, bolje ju je zaobići u finim biskvitima ili kada želimo dobiti svilenkastu strukturu.
Krekere možemo izrezati na željene oblike prije pečenja ili ih nakon pečenja istrgati na napravilne komade kako ja više i volim.
Odlični su za čuvanje. Ne zahtjevaju dodatno spremanje i zamatanje pa ukoliko nam i ostanu koji dan u zdjelici na stolu, ništa im se neće desiti.Možemo ih čuvati ili u papiru ili u staklenci i više od tjedan dana…ako izdraže.
Odlični su za kombinaciju sa različitim umacima.