Hruskavi rombovi
Ova grickalica u obliku glavnog obroka biti će nam sjajan odabir u danima kada očekujemo goste ili pripremamo hranu za veće društvo ili naprosto samo kada nam se jede nešto hruskavo. Ja zaista volim hruskavi moment u hrani i upravo me on odveo u istraživanje u kojem je nastao ovaj recept. Izuzeto je jednostavan i brzo gotov, a što je dodatan plus u trenucima kada trebate pripemiti više obroka ili ste u stisci sa vremenom za svoj vlastiti obrok.
Odličan je kao take out lunch.
Sastojci za koru:
- 300 ml bučinih semenki
- 150 ml suncokretovih sjemenki
- 150 ml badema
- 100 ml lanenih sjemenki
- 100 ml sezamovih sjemenki
- 100 ml urad dal – bijela leća
- 100 ml tapioka brašna
- 1/2 male žlicica soli
- 1/2 male žličice češnjaka
- crni papar po ukusu
- 200 ml vruće vode
Sastojci za nadjev:
- pregršt blitve
- 10 polovica suhih rajčica
- 1 mladi luk
- prstohvat soli
- 1 mala žličica kokosovog hladno prešanog ulja
Postupak:
Uključimo pećnicu na 190°C.
Povrće za nadjev operemo i očistimo.
U multipraktiku sameljemo sve sjemenke, leću i badem te dodamo tapioka brašno i začine.
Uključimo multipraktik da još u par okretaja poveže sve u jednu brašnastu smjesu.
Gotovu smjesu premjestimo u posudu u kojoj ćemo umijesiti koru. Pažljivo dodajemo vruću vodu i brzo miješamo da se smjesa poveže u kuglu.
Vodu dodajemo pomalo pazeći koliko će smjesi zaista trebati da se poveže u cjelinu.
Dobivenu kuglu prebacimo na papir za pečenje i razvučemo koru u veličini papira.
Pripremimo nadjev od blitve izrezane na sitno, soli i kokosovog ulja.
Taj nadjev rasprostranimo po polovici razvučene kore. S
uhe rajčice usitnimo i pospemo što ravnomjernije po blitvi.
Na vrh nadjeva pospemo usitnjeni mladi luk.
Nakon što smo složili nadjev, pomoću papira pažljivo prebacimo polovicu kore bez nadjeva preko ove sa nadjevom. Valjkom za razvlačenje tijesta još dodatno stisnemo i razvučemo koru da se što jače sljubi sa nadjevom te stavimo u pećnicu.
Kroz 35 – 40 minuta hrskavci bi nam trebali biti gotovi. Nakon što su se par minuta prohladili režemo valjkastim nožem za tijesto dijagonale kojima ćemo dati oblik našim rombovima.
Najukusniji i najhruskaviji su posluženi odmah uz salatu i umak ili kao samostalan obrok/snack.
Ukoliko vam ostanu za sutra pospremite iz u hermetički zatvorenu posudu kako bi zadržali hrkavost.
U takvoj posudi mogu odstajati par dana, biti će ukusni no hrskavost će izostati.