Omlet iz pećnice
Ovo je još jedan u nizu onih prekrasnih brzinskih obroka koje pripremamo bez nekih posebnih priprema. Veliki sam ljubitelj slanutkovog brašna i svih čarolija koje možemo zajedno napraviti. A ovo je definitivno jedna od njih. Divan proteinski obrok koji možemo nositi sa sobom, a ujedno prekrasan ručak ili večera ili užina za obiteljskim stolom. Možemo ga kombinirati uz kuhanu žitaricu i salatu po izboru.
Sastojci:
- 1 šalica slanutkovog brašna
- 2 žlice heljdinog brašna
- 1 mala žličica soli
- 1/2 male žličice češnjaka u prahu
- 1/4 male žličice dimljene crvene paprike
- 3 žlice nutritivnog kvasca
- 100 g svježeg tofua
- dvije pune šake lisnatog povrća
- (blitva/špinat/kovrčavi kelj/azijski mix)
- 1/4 šalice hladno prešanog maslinovog ulja
- 1,5 šalica vode
Ovdje sam kombinirala crvenu i zelenu blitvu pa je omlet imao prošarane crvene tragove što je jelo učinilo dodatno zanimljivim.
Postupak:
Pećnicu uključimo na 190*C. U jednoj većoj posudi izmiješamo zajedno sve sastojke na način da prvo izmiješamo slanutkovo i heljdino brašno s maslinovim uljem, vodom i začinima. U ”omlet” dodamo izrezano lisnato povrće, rukama usitnjen tofu i nutritivni kvasac. Sve još jednom zajedno izmiješamo. Dodamo eventualno još malo vode ukoliko nam se čini da je smjesa pregusta. Slanutkova brašna znaju biti različito mljevena pa samim time različito upijaju vodu. Sve zajedno izlijemo u lagano nauljenu posudu za pečenje i stavimo peći 20-25 minuta.
Prije pečenja omlet možemo posuti suhim začinskim biljem po izboru.
Pečeni omlet pospemo naribanim veganskim sirom i/ili ga tanko premažemo veganskim kiselim vrhnjem.
Ostavimo ga desetak minuta da se ohladi te ga režemo na željene oblike koji su spremni za konzumaciju.
Omlet je jednako ukusan i hladan i topao.
U hladnjaku može odstajati nekoliko dana.