Tempeh socca
Jedno jednostavno ljetno jelo koje je dodatkom tempeha i dimljenog tofua preoblikovano u pravu malu jesensku polasticu gotovu u trenu. Socca u ovom novom ruhu dobar je odabir za večericu, a može biti i sjajan ”take out” ručak. Uz dodatak sezonske lisnate salate imamo sjajan obrok koji će nas lijepo nahraniti i dugo držati sitima.
Sastojci:
- 1 1/4 šalica slanutkovog brašna
- 1 šalica filtrirane vode
- 1 veća zelena tikvica
- 50 g ribanog dimljenog tofua
- 150 g dimljenog tempeha
- 2 grappolo rajčice
- 1 žlica vrhom puna veganskog parmezana
- 1/2 žlice smoked tamari
- 1/2 male žličice češnjaka u prahu
- 1/4 male žličice dimljene paprike
- prstohvat soli
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 mala žličica umaka od rajčice
- 2 male žličice tamnog sezamovog ulja
- par kapi tamarija
Postupak:
Pećnicu uključimo na 200°C sa uključenim ventilatorom. Tempeh izrežemo na mandolina rezaču na debljinu od 2 mm. Od tamnog sezamovog ulja, tamarija i umaka rjačice napravimo marinadu za tempeh. Izrezani tempeh stavimo marinirati dok pripremamo podlogu od slanutkovog brašna i tikvica. Napravimo to pažljivo da ne potrgamo šnitice tempeha.
U jednu veću posudu stavimo slanutkovo brašno, vodu i maslinovo ulje te nakon što mješajući dobijemo kompaktnu gustu strukturu malo gušću od klasične socce, dodamo naribanu tikvicu, veganski parmezan i naribani tofu. Nadodamo začine i mješajući povezujemo sastojke u jednu masu. U pripremljeni pekač stavimo papir za pečenje na koji izlijemo našu gustu soccu, poravnamo površinu i poslažemo šnitice cijele rajčice. Ovdje je također zgodno koristiti mandolina rezač. Na sloj rajčica složimo tempeh i stavimo peći 20 minuta ili još koju minutu duže ovisno o pećnici. važno nam je tu da tempeh ne pregori, a da se socca lijepo zapeče. Gotova pečena, trebala bi biti tvrđa na dodir.
Gotovo jelo možemo po želji posuti ribanim veganskim sirom, pečenim sjemenkama ili gomashijem.
Imajte na umu da uvijek birate organske namjernice za pripremu vaših jela.