Skip to main content

Tempeh socca

Jedno jednostavno ljetno jelo koje je dodatkom tempeha i dimljenog tofua preoblikovano u pravu malu jesensku polasticu gotovu u trenu. Socca u ovom novom ruhu dobar je odabir za večericu, a može biti i sjajan ”take out” ručak. Uz dodatak sezonske lisnate salate imamo sjajan obrok koji će nas lijepo nahraniti i dugo držati sitima.

tempeh_socca_brekalicious

Sastojci:

  • 1 1/4 šalica slanutkovog brašna
  • 1 šalica filtrirane vode
  • 1 veća zelena tikvica
  • 50 g ribanog dimljenog tofua
  • 150 g dimljenog tempeha
  • 2 grappolo rajčice
  • 1 žlica vrhom puna veganskog parmezana
  • 1/2 žlice smoked tamari
  • 1/2 male žličice češnjaka u prahu
  • 1/4 male žličice dimljene paprike
  • prstohvat soli
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 mala žličica umaka od rajčice
  • 2 male žličice tamnog sezamovog ulja
  • par kapi tamarija

Postupak:

Pećnicu uključimo na 200°C sa uključenim ventilatorom. Tempeh izrežemo na mandolina rezaču na debljinu od 2 mm. Od tamnog sezamovog ulja, tamarija i umaka rjačice napravimo marinadu za tempeh. Izrezani tempeh stavimo marinirati dok pripremamo podlogu od slanutkovog brašna i tikvica. Napravimo to pažljivo da ne potrgamo šnitice tempeha.

tempeh_socca_brekalicious_1
tempeh_socca_brekalicious_2
tempeh_socca_brekalicious_3
tempeh_socca_brekalicious_4
tempeh_socca_brekalicious_5
tempeh_socca_brekalicious_6

U jednu veću posudu stavimo slanutkovo brašno, vodu i maslinovo ulje te nakon što mješajući dobijemo kompaktnu gustu strukturu malo gušću od klasične socce, dodamo naribanu tikvicu, veganski parmezan i naribani tofu. Nadodamo začine i mješajući povezujemo sastojke u jednu masu. U pripremljeni pekač stavimo papir za pečenje na koji izlijemo našu gustu soccu, poravnamo površinu i poslažemo šnitice cijele rajčice. Ovdje je također zgodno koristiti mandolina rezač. Na sloj rajčica složimo tempeh i stavimo peći 20 minuta ili još koju minutu duže ovisno o pećnici. važno nam je tu da tempeh ne pregori, a da se socca lijepo zapeče. Gotova pečena, trebala bi biti tvrđa na dodir.

tempeh_socca_brekalicious_7

Gotovo jelo možemo po želji posuti ribanim veganskim sirom, pečenim sjemenkama ili gomashijem.

Imajte na umu da uvijek birate organske namjernice za pripremu vaših jela.