Skip to main content

Virska galetta

Galetta je svakako jedan od mojih omiljenih slatkih zalogaja. Lako se priprema, brzo je gotova i potpuno je prilagodljiva godišnjim dobima. Ovo je jedna moja ljetna bezglutenska varijanta u kojoj će uživati svi bez grižnje savjesti.

virska_galetta_brekalicious

Sastojci za tijesto:

  • 1 šalica heljdinog brašna
  • 4 žlice (vrhom pune) tapioka brašna
  • 1-2 žlice kokosovog ulja
  • 1/2 žlice agavinog slada
  • malo soli
  • topla voda

Sastojci za nadjev:

  • 2 jako zrele banane
  • 1 žličica agava slada
  • 1 žličica tapioka brašna
  • par kapi limunovog soka
  • 4 velike plave šljive
  • 4 zrele smokve
  • bobičasto voće po želji

Postupak:

Heljdino i tapioka brašno izmiješati žlicom, dodati ulje i slad te malo soli. Potom polako dodavati malo po malo vode i umijesiti tijesto u kuglu. Na masnom papiru ili silikonskoj podlozi razvući tijesto u krug i slagati nadjev.

Za nadjev izmiješamo vilicom banane, slad, limunov sok i tapioka brašno te dio smjese razlijemo kružno u sredini galette. Potom slažemo šljive i smokve, zaokrenemo rubove galette prema gore, prelijemo ostatkom smjese od banana, rasporedimo bobičasto voće i stavimo peći na 190*C/20tak min.

Pečenu galettu ostavimo da se ohladi, rubove lagano premažemo kokosovim uljem, a prije posluživanja pospemo baobabom u prahu