Zatočene jabuke
Jedno ugodno žensko druženje poslije posla i razgovor o hrani i jesenskim kolačima inspirirali su me za ovaj recept. Svi klasični kolači od mrkve imaju jednu kombinaciju sastojaka koji se ponavljaju iz recepta u recept, zanimalo me je kako mogu te namirnice iskombinirati na neki drugi način uklopivši moju kraljicu jeseni – jabuku.

Sastojci za koru:
- 1 šalica heljde
- 1 šalica oraha
- 1/4 šalice quinoe
- 1/4 šalice lana
- 2 vrhom pune zlice tapioke
- 50g kokosovog margarina
- 2 žlice kikiriki maslaca
- 1,5 dcl nepasteriziranog soka od jabuke
- prstohvat soli
- 3 mrkve srednje velicine


Priprema:
Mrkvu očistimo i izrežemo na veće komade. Kokosov margarin, kikiriki maslac, mrkvu, sok od jabuke i prstohvat soli ubacimo u blender i blendamo kratko do kremaste strukture.
Heljdu, quinou, orahe i lan sameljemo u brašno te umiješamo u kremu od mrkve. Dodamo tapioku i umijesimo tijesto u jednu lijepu veliku kuglu koju razvučemo u veličini papira za pečenje. Ukoliko nam se za razvijač lijepe komadići tijesta, koru zavučemo preko prozirne folije.




Sastojci za nadjev:
- 4 idared jabuke
- 1 žlica ulja od kikirikija
- 1 žlica nepasteriziranog soka od jabuke
- 1 žlica javorovog sirupa
- 1 žlica tapioka brašna
- 1 mala žličica cimeta za posip
- 1/2 male žličice muškatnog oraščića za posip – opcija
- 1/2 male žličice mljevenog klinčića za posip – opcija
- 1/4 male žličice mljevenog kardamona za posip – opcija


Priprema:
Jabuke izrežemo na mandolinu na 2 mm da imamo oblik kruga. Pažljivo izmiješamo sa pripremljenom smjesom jabukovog soka, kikiriki ulja, javorovog sirupa i tapioka brašna.
Na razvučeno tijesto slažemo red po red jabuka ostavljajući uz rub dovoljno širine za presavinuti rubove.
Kada smo složili jabuke, preostalu tekućinu još izlijemo po njima, presavijemo rubove i pospem začinima.
Stavimo peći u zagrijanu pećnicu na 190*C dvadeset minuta.




Sastojci za kremu:
- 1 šalica indijskih oraščića
- 1/2 šalice soka od jabuke
- sok 1/2 limuna i korica
- prstohvat soli
- 2 žlice grubo rezanih oraha za posip
Priprema:
Dok se kolač peče pripremimo kremu od indijskih oraščića koje smo namakali minimalno četiri sata.
U blender ubacimo indijske oraščiće, sol, sok od jabuke, limunovu koricu i sok od limuna. Izblendamo kratko do kremaste strukture i punimo vrećicu za ukrašavanje sa kremom.
Na tavici kratko popržimo orahe kojima ćemo posuti gotov kolač.
Gotov kolač ukrasimo kremom na način da formiramo rešetkice kojima ćemo “zatočiti” jabuke. Potom pospemo pržene orahe i ostavimo kolač da se malo prohladi.
Hladan kolač pospemo baobabom radi “šećernog” efekta.
Napomena:
Veličina ovog kolača je u veličini lima pećnice.
Kolač je samo zaslađen sokom od jabuke i jednom žlicom javorovog slada.Ukoliko želite dodatnu slatkoću možete ga posuti kokosovim šećerom prije pečenja ili dodati malo zaslađivača po želji u koru i jabuke.