Skip to main content

Juha od buče

Jedna od juha koje se najčešće pripremaju u mojoj kuhinji svakako je ova prekrasna, ukusna i besprijekorno kremasta juhica. Divna je kombinacija okusa crvene leće i bundeve. Kuhala sam ju od različitih vrsta bundeva i svaka je ukusna, no nekako najrađe biram vrstu butternut. Izvorni recept je iz knjige Jadranke Boban Pejić no kroz godine oblikovala sam ga u ovu prefinu juhicu.

Sastojci:

  • 1 šalica na kockice izrezane buče
  • 1/4 šalice crvene leće
  • 1 manji crveni luk
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 0,75 dcl povrtnog temeljca
  • malo soli
  • komad od 2cm kombu alge

Priprema:

Izrežemo luk na manje komade i prodinstamo na maslinovom ulju. Kada luk lijepo zamiriši dodajemo leću i češnjak te nastavljamo dinstati dok leća ne dobije finu caklinu od maslinovog ulja. Dodamo izrezanu buču i još par minuta dinstamo. Izdinstano povrće i leću prelijemo temeljcem, dodamo kombu algu i malo soli. Juhu poklopljeno kuhamo nakon što prokuha još 15tak minuta. Iz gotove juhe uklonimo kombu algu, zasolimo dodatno ukoliko je potrebno i sve prebacimo u blender i blendamo do kremaste strukture. Gotovu juhu vratimo u lonac i po želji začinimo sa malo limunovog soka ili bučinog ulja za intezivniji okus bundeve.

Napomena:

Prilikom rezanja povrća nije potrebno paziti na jednakost i veličinu, jer ionako će se sve na kraju izblendati. Ukoliko nemate temeljac isti možete zamijeniti jednakom količinom filtrirane vode u kojoj ste razmutili jednu žlicu začina za juhu. Juhu je moguće dovesti do kremaste strukture upotrebom štapnog miksera, ali nikada se na taj način ne može dobiti svilenkasta struktura. Preporučam upotrebu snažnih i kavlitetnih blendera.

Ukoliko juhu začinimo limunom moramo imati na umu da takva juha nije pogodna za odlaganje na dva tri dana u hladnjak. Prekrasna je u kombinaciji pečenih bućinih sjemenki i toplo prešanog bućinog ulja kojim dekoriramo svaki tanjur.

Kombu algu koristimo zbog smanjenja mogućnosti nadutosti odnosno radi lakše probavljivosti leće.