Skip to main content

Juha od graška

Juha koja možemo servirati kao uobičajeno predjelo ili uz šnitu kvalitenog domaćeg kruha preoblikovati u samostalni okrepljujući obrok. Izrazito je lagana za pripremu, a namirnice kao miso, umeboshi i kuzu čine ju pravom hranom za naš organizam.

juha_od_graska_brekalicious

Sastojci:

  • 1 veća mrkva
  • 1 srednje veliki bijeli krumpir
  • 1 mala ljutika
  • 1 žlica extra djevičanskog kokosovog ulja
  • 1 žličica soli
  • 1 žličice dimljene crvene paprike
  • 1 žličica zrnete
  • 1/4 žlice piment chilli pahuljica
  • 1 – 1,5l filtriranevode
  • na kraju dodati;
  • 1,5 dcl vode
  • 1 žlica svijetle miso paste
  • 1 žličica umeboshi octa
  • 1 žlica kuza
  • 1 šalica kuhanog graška

Postupak:

Mrkvu, ljutiku i krumpir izrezati na kockice, staviti u lonac zajedno s kokosovim uljem i dinstati nekoliko minuta. Zatim dodati papriku i nastaviti dinstati, a kad sve lijepo zamiriši dodati vodu, sol, zrnetu i chili. Poklopiti i ostaviti kuhati. Nakon što prokuha smanjiti plin i nastaviti kuhati 40tak minuta.

Za to vrijeme razmutiti u 1 dcl vode miso, umeboshi ocat i kuzu, koje ćemo umiješati na samom kraju kuhanja, no prije toga iz variva je potrebno izvaditi kombu algu. Sve zajedno dobro promiješati, odmah ugasiti plin i dodati grašak.

Nakon što smo dodali grašak još jednom promiješati juhu te ostaviti poklopljeno desetak minuta prije serviranja.