Skip to main content

Varivo od poriluka

Izuzetno jednostavno i praktično jelo koje uz dodatak pečenog tempeha i tofu kobasice može biti divan cjeloviti obrok koji će nas dugo držati sitim. Kombinaciju cjelovitog obroka možemo dobiti i sa tjesteninom od mahunarke (mungo graha/leće/graška). 

Često radim ovo varivo koje je definitivno omiljeno varivo u mojoj obitelji. Neka baza je varivo koje sam počela davno raditi po maminim uputama i samo sam mu kroz godine nadodavala začine, ali zapravo to je to, mamina kombinacija poriluka i krompira.

Varivo_od_poriluka_brekalicious

Sastojci:

  • 2 veća komada poriluka
  • 4 bijela krompira srednje veličine
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 1/2 litra povrtnog temeljca ili
  • 1 1/2 litra filtrirane vode u kojoj smo razmutili 2 ravne žlice začina za juhu
  • 1 žličica bijelog misoa
  • 1 žlica kuza
  • 2 ravne žlice hladno prešanog kokosovog ulja
  • malo soli
  • malo bijelog papra

Priprema:

Očistimo i operemo povrće. Izrežemo poriluk na kolutiće, a krompir na kockice one veličine kakve želimo u varivu. Češnjak očistimo i izrežemo na što sitnije kockice. Na ulju prodinstamo poriluk i kad se lijepo zacakli i zamiriši dodamo češnjak i krompir. Još malo prodinstamo i zalijemo temljcem te dodamo malo soli ovismo o slanosti temeljca. Poklopimo i stavimo kuhati. Kad prokuha smanjimo jačinu plina/struje i nastavimo kuhati dvadesetak minuta. Provjerimo da li je povrće kuhano te dodamo kuzu razmućen u malo vode. Kada kuzu počne zgušnjavati jelo dodamo začine i još malo promješamo da izbjegnemo stvaranje grudica. Kada smo ugasili izvor topline dodamo razmućeni miso i ostavimo desetak minuta da se miso aktivira i arome prožmu. Nakon toga slobodno je za serviranje.

Varivo_od_poriluka_brekalicious_1
Varivo_od_poriluka_brekalicious_2
Dinstanje na kokosovom ulju