Varivo od poriluka
Izuzetno jednostavno i praktično jelo koje uz dodatak pečenog tempeha i tofu kobasice može biti divan cjeloviti obrok koji će nas dugo držati sitim. Kombinaciju cjelovitog obroka možemo dobiti i sa tjesteninom od mahunarke (mungo graha/leće/graška).
Često radim ovo varivo koje je definitivno omiljeno varivo u mojoj obitelji. Neka baza je varivo koje sam počela davno raditi po maminim uputama i samo sam mu kroz godine nadodavala začine, ali zapravo to je to, mamina kombinacija poriluka i krompira.

Sastojci:
- 2 veća komada poriluka
- 4 bijela krompira srednje veličine
- 2 češnja češnjaka
- 1 1/2 litra povrtnog temeljca ili
- 1 1/2 litra filtrirane vode u kojoj smo razmutili 2 ravne žlice začina za juhu
- 1 žličica bijelog misoa
- 1 žlica kuza
- 2 ravne žlice hladno prešanog kokosovog ulja
- malo soli
- malo bijelog papra
Priprema:
Očistimo i operemo povrće. Izrežemo poriluk na kolutiće, a krompir na kockice one veličine kakve želimo u varivu. Češnjak očistimo i izrežemo na što sitnije kockice. Na ulju prodinstamo poriluk i kad se lijepo zacakli i zamiriši dodamo češnjak i krompir. Još malo prodinstamo i zalijemo temljcem te dodamo malo soli ovismo o slanosti temeljca. Poklopimo i stavimo kuhati. Kad prokuha smanjimo jačinu plina/struje i nastavimo kuhati dvadesetak minuta. Provjerimo da li je povrće kuhano te dodamo kuzu razmućen u malo vode. Kada kuzu počne zgušnjavati jelo dodamo začine i još malo promješamo da izbjegnemo stvaranje grudica. Kada smo ugasili izvor topline dodamo razmućeni miso i ostavimo desetak minuta da se miso aktivira i arome prožmu. Nakon toga slobodno je za serviranje.

