Skip to main content

Sirasta juha od brokule i cvjetače

Prekrasna gusta, kremasta juhica koja će dobro zasititi i svakom novom žlicom stvarati sve veći osjećaj zadovoljstva. Juhica koja ostavlja osmijeh na licu.

Sirasta_juha_od_brokule_i_cvjetace_brekalicious

Sastojci:

  • 1 mala glavica cjetače
  • 1 mala glavica brokule
  • 1 veći žuti luk
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 veći narančasti batat
  • 1/2 šalice crvene leće
  • 1,5 l povrtnog temeljca
  • 100 g dimljenog tofua
  • 1/2 šalice nutritivnog kvasca
  • 1/4 žličice dimljene crvene paprike
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 komad kombu alge od 4 cm
  • soli i bibera po ukusu
  • limun po ukusu

Priprema:

Povrće operemo, očistimo i izrežemo na komade. Na maslinovom ulju dinstamo luk te nakon što zamiriši dodamo leću pa cvjetaču, brokulu, batat i češnjak. Dinstamo par minuta te zalijemo temeljcem. Odmah dodamo kombu algu i nastavimo kuhati. Nakon što prokuha smanjimo izvor topline i kuhamo još 20-25 minuta na lagano.

Kuhanu juhu prelijemo pažljivo u blender i dodamo tofu i nutritivni kavasac te po želji još dodatno sol i papar. Uključimo blender i u minuti dobijemo prekrasnu kremastu juhicu spremnu za konzumaciju čim se malo prohladi.

Sirasta_juha_od_brokule_i_cvjetace_brekalicious_1
Sirasta_juha_od_brokule_i_cvjetace_brekalicious_2

Gotovu juhu eventualno pospemo veganskim parmezanom ili dodamo već neku omiljenu kombinaciju pečenih sjemenki.

Sjajan je dodatak i žličica marmelade od luka te čips od gljiva.

Sirasta_juha_od_brokule_i_cvjetace_brekalicious_3
Sirasta_juha_od_brokule_i_cvjetace_brekalicious_4

Savjetujem da ukoliko dodajete limuna da učinite to u svakom tanjuru zasebno. Limun može dovesti do kvarenja ukoliko jelo odstoji.