Kruh od povrća
Ovaj recept je iznimno jednostavan no zahtjeva dodatne pomagače u kuhinji kao što su snažni blender i dehidrator.Ukoliko nemamo te aparate ipak možemo napraviti ovaj fantastičan kruh samo nam je vrijeme koje ćemo utrošiti u pripremi malo duže.
Sastojci:
- 2 šalice zlatnog lana
- 2 šalice suncokretovih sjemenki
- 1 klip svježeg kukuruza
- 2 rajčice
- 1 luk
- sol, papar
- začini po želji
Priprema:
Zlatni lan i suncokretove sjemenke sameljemo u brašno. Zrna kukuruza skinemo sa klipa i ubacimo u blender. Rajčicu i luk rasječemo u veće komade i dodamo brašno lana i suncokreta. Blendamo nekoliko minuta dok ne dobijemo glatku smjesu.
Dobivenu smjesu razvučemo na podlogu za dvije ladice dehidratora i stavimo dehidrirati 8h.
Nakon dva sata izrežemo kruh na šnite i okrenemo ga te nastavimo dehidrirati još dva sata.
Nakon četiri sata uklonimo podloge i ostavimo kruh dehidrirati na mrežicama dehidratora daljna četiri sata.
Gotov kruh ostavimo da se ohladi u dehidratoru ili konzumiramo odmah.
Napomena:
Ukoliko nemamo jaki blender pomoći ćemo si ukoliko na sitno izrežemo povrće i u multipraktiku ili blenderu dođemo do tekuće strukture u koje ćemo dodati brašno i ovisi o jačini stroja nastojati dobiti jednoličnu strukturu. Dobivenu masu izlijemo na masnu stranu papir za pečenje i stavimo u pećnicu na najnižu temperaturu sa uključenim ventilatorom. Bilo bi dobro ostaviti odškrinuta vrata pećnice. Princip je dalje isti što se tiče rezanja i okretanja u prvoj fazi no vjerujem kako bi nakon što šnite postanu kompaktne trebalo više puta provjeravati i okretati.
Na ovaj način možemo napraviti i tortilje i podloge za pizzu.