Skip to main content

Kukuruzni kruh

Ovo je neka moja inačica jednog prekrasnog recepta kruha koji se ne mijesi. Recept za Artisan bread kruži već dugo internetom i ukoliko ste ikada tražili neki recept za kruh sigurno ste naletjeli na njega. U tom receptu koristi se bijelo brašno koje u moju kuhinju ne dolazi ni greškom.

Mene je osvojio već pri prvoj pripremi. Toliko je jednostavan, nezahtjevan i toliko ”user friendly” za svaku zaposlenu ženu koja pokušava svojoj obitelji osigurati nešto kvalitetnije zalogaje iz svoje kuhinje.

Svakako ga pokušajte pripremiti.

Ovo je omiljena kombinacija brašna kojoj se moja obitelj uvijek razveseli.

kukuruzni_kruh_brekalicious

Sastojci:

  • 3 šalice polubijelog brašna
  • 1 šalica kukuruznog brašna
  • 1 1/2 mala žličica suhog kvasca
  • 2 male žličice himalajske soli
  • 2 šalice tople vode
  • 1 mala žličica kukuruzne krupice za posipanje

Priprema:

Sve suhe sastojke pomiješamo lagano žlicom i dodajemo pomalo toplu vodu. Smjesu nije potrebno previše miješati, dovoljno pomiješati toliko da se sastojci povežu.

Posudu u kojoj smo zamijesili kruh prekrijemo prozirnom folijom i dodatno omotamo kuhinjskom krpom.

Ostavimo mirovati na toplom mjestu od 12-24 sata.

Bilo kada unutar tog vremena možemo staviti peći kruh. Kada smo odlučili peći kruh najprije stavimo pekač u kojemu namjeravamo peći kruh zajedno sa poklopcem u hladnu pećnicu te upalimo pećnicu na 230*C. Kada smo pekač stavili u pećnicu, posudu sa tijestom za kruh otvorimo i promiješamo sa žlicom te samo lagano pokrijemo kuhinjskom krpom i ostavimo dizati još tih trideset minuta na toplom mjestu dok se pekač grije u pećnici.

Nakon 30 minuta izvadimo pekač i poklopac iz pećnice.

Brzo u vrući pekač izlijemo tijesto, pospemo krupicom po vrhu i poklopimo. Vratimo pekač u pećnicu na daljnjih 40 minuta. Istekom tog vremena pekač možemo otvoriti i ostaviti peći otklopljeno još pet do deset minuta ili možemo do kraja pečenja peći poklopljeno. Ovo vrijeme otklopljenog pečenja ovisi isključivo o pećnici i ukusu korice kruha koje volimo.

Pečeni kruh odmah istresemo na rešetku i ostavimo da se ohladi.

Napomena:

Važno je izabrati dobru veličinu pekača, imajući na umu da će pečeni kruh udvostručiti početnu masu.

Savjetujem vatrostalni pekač za jednostavno praćenje pečenja.

Pekač nije potrebno mastiti uopće, kruh se sigurno neće zalijepiti.

Kruh možemo čuvati nekoliko dana. Ukusan je i ne mrvi se.

Odličan je za tost.