Salata od crne leće
Sjajna salata koju možete konzumirati toplu i ohlađenu. Praktična je što može odstajati u hladnjaku u zatvorena staklenci nekoliko dana. Jednostavna je za nošenje van kuće. Može se lagano uklopiti kao punjenje u svaku tortilju, palačinku ili rižin papir.
Sastojci:
- 1 šalica kuhane crne leće
- 1 šalica pečene špageti tikve
- 4 manja batata
- 1 crveni luk
- 2 manja patliđana
- 6 cherry rajčica
- pregršt svježeg peršina
- 1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja + malo za premazati povrće kod pečenja
- 1 žlica hladno prešanog bućinog ulja
- 2 žlice limunovog soka
- 1/2 male žličice češnjaka u prahu
- 1/2 male žličice dimljene paprike
- gomashio ili sol
- papar
Priprema:
Leću stavimo kuhati sa kombu algom dužine 2 cm. Nakon što prokuha kuhamo na laganoj vatri još 20-25 minuta. Leću ocijedimo i stavimo u posudu u kojoj ćemo pripremati salatu. Sve povrće osim rajčice operemo i očistimo. Batat i patliđan izrežemo na komade kakve želimo imati u salati. Špageti tikvu prepolovimo i očistimo od koštica te stavimo peći okrenutu prema dolje. U isti lim složimo izrezani luk, patliđan i batat. Premažemo povrće maslinovim uljem i malo zasolimo i stavimo peći 20-tak minuta na 190*C. Patliđan, batat i luk iz pećnice premjestimo u zdjelu u kojoj pripremamo salatu, a tikvu nastavimo peći još narednih 20tak minuta.
Kada se tikva malo prohladi vilicom odvojim količinu jedne šalce i dodamo u salatu. Rajčice prepolovimo na pola dodamo peršin izrezan na sitno, ulja, limunov sok i začine te lagano sve izmiješamo. Salata je gotova.
Napomena:
Izbor povrća uvijek možemo mijenjati imajući na umu da uvijek izaberemo svježe lokalno organsko povrće.