Skip to main content

Neka drugačija punjena paprika

Punjena paprika je na našim područjima tradicionalno jelo koje se priprema u svakom domaćinstvu. Imamo nekoliko klasičnih receptića koji su se udomaćili po kuhinjama duž naše zemlje. Veganska kuhinja pak nudi cijeli jedan novi niz punjenja koji su daleko maštovitiji i okusom zavodljiviji od onih konvencionalnih. Ovdje pripremamo jednu od tih, neku malo drugačiju punjenu papriku.

brelicious_punjena_paprika

Količina koju pripremamo dovoljna je za pet manjih paprika. Ove domaće zelenkasto-žute najidealnije su za ovu vrstu jela.

brelicious_paprika
brelicious_paprika_postupak_prilog

Sastojci:

  • 5 manjih paprika
  • 1 mali poriluk
  • 1 mali patliđan
  • 1 manja grana celera listaša
  • 1/2 šalice ribanog dimljenog tofua
  • 2 male rajčice
  • 1 mala mrkva
  • 2 češnja češnjaka
  • 1/2 šalice bijele quinoe
  • 1/2 šalice bijele leće
  • 1 staklenka rajčice
  • 1 žlica tamarija
  • 1/4 male žličice crnog papara
  • 1/2 male žličice crvene dimljne paprike
  • pregršt peršina
  • 1 žlica kokosovog hladno prešanog ulja

Priprema:

Paprike očistimo i operemo te stavimo sa strane. Povrće izrežemo na manje kockice. Celer očistimo od vlakana. Opranu quinou i leću kao i naribani tofu dodamo povrću. Na kraju još dodamo rajčicu iz staklenke, ulje i začine.

Sve dobro izmiješamo i punimo paprike koje slažemo u namašten pekač koji je prikaldan za kuhanje i pečenje u pećnici. Kada smo utrošili smjesu za punjenje ostatak stavimo između paprika i stavimo kuhati. Kada prokuha smanjimo jačinu izvora topline i kuhamo poklopljeno na lagano 50tak minuta.

Kada je paprika kuhana pospemo je naribanim veganskim sirom po ukusu i stavimo u zagrijanu pećnicu na 5-10 minuta samo da se lagano zapeče.

Nakon što se na površini stvorila lagana korica, a sir rastopio, jelo je gotovo.

brelicious_paprika_postupak_1
brelicious_paprika_postupak_2

Napomena:

Vjerujem kako bi i druga kombinacija povrća bila rezultirala finim okusom.

Ukoliko nemate bijelu leću istu možete zamijeniti žutom, crvena i smeđa imaju malo intezivniji okus pa bi ukoliko ih koristite trebali tu informaciju uzeti u obzir.

Bijelu quinou možete zamijeniti crnom ili crvenom. Vjerujem da bi i teef bi zanimljiv u ovom obroku.

Za prilog možemo poslužiti samo sezonsku salatu po izboru, bilo da je svježa ili fermentirana. Možemo iskombinirati pečeni batat i/ili krompir. Odličan bi bio i pire od povrća.

Prepručam uvijek koristiti najkavalitetnije organske namirnice.

brelicious_paprika_postupak_3