Punjeni njoki od cvjetače
Cvjetača je prekrasan povrtni dar koji često u naše lokalne kuhinje dolazi kao varivo ili pak kuhana kao dio priloga. Veganska kuhinja cvjetaču sa razlogom stavlja na mjesto dostojno njenog veličanstva. Od cvjetače zaista možemo napraviti svašta, a ovi njoki su jedna lijepa priča kako je uvrstiti u jelovnik svoje obitelji. Cvjetača ovdje postaje dio posebnih njoki bez pšeničnog brašna i krumpira. I oni koji nisu ljubitelji ove povrtnice, u ovom obroku će je zavoljeti.
Zaista volim njoke i činjenica da se mogu napraviti i od drugog povrća, a ne samo od gomoljastog bila je za mene pravo otkriće. Proučavala sam načine pripreme njoka i razvila ovaj recept koji će na cvijetaču baciti sasvim neko novo svijetlo.
Sastojci za njoke:
- ½ glavice manje cvjetače
- ½ – 1 šalica tapioka brašna
- ¼ – ½ šalice rižinog
- 1 žlica hladno prešanog maslinovog ulja
- ½ male žličice soli
Sastojci za punjenje:
- 1 mjera veganske ricotte
- 1 šaka svježeg špinata
- Malo soli po potrebi
Za prženje u tavi:
- 1 mala glavica crvenog luka
- 1 žlica hladno prešanog maslinovog ulja
- Peršin za posip
- Veganski parmezan za posip – opcija
Postupak:
Cvjetaču očistimo i stavimo pariti desetak minuta. Kada je cvjetača omekanila vadimo ju van iz parilice i štapnim mikserom napravimo pire. U još vruću cvjetaču umiješamo prvo malinovo ulje i sol te tapioka i rižino brašno. Pazimo da tapioka brašna stavimo prvo pola šalice da vidimo koliko će se smjesa povezati. Kako je potrebno dodajemo još i umijesimo lijepu kuglu. Imajmo na umu da će previše tapioke gumirati naše njoke pa je bolje strpljivo dodavati malo po malo. Kuglu koju smo dobili postavimo na podlogu koju smo posuli tapiokom i ostavimo da odmara te da se hlađenjem još malo stisne.
Za to vrijeme pripremimo parilicu za špinat. Doslovno minutu dvije je potrebno za špinat da ga možemo dalje ocijediti i izrezati na sitne komadiće koje ćemo umiješati u ricottu. Dobivenu smjesu podijelimo na osam dijelova ili duplo više ukoliko želite manje njoke.
Isto napravimo i sa smjesom za njoke. Svaku lopticu smjese za njoke stavimo u dlan i lagano spljoštimo i dodamo u sredinu lopticu nadjeva, stisnemo dlanom i pomognemo si prstima da oblikujemo njoke pazeći pritom da nadjev ostaje unutra zatvoren. Nadjev je gust i ne moramo se brinuti da će iscuriti van.
Postupak ponovimo onoliko puta koliko imamo njoki.
Luk očistimo i izrežemo na sitne kockice. Gotove njoke stavljamo na neprijanjajuću tavu za jedno sa lukom i pržimo dok ne dobije zlatnu koricu pa okrenemo još par minuta na drugu stranu do zlatne korice. Gotove njoke prelijemo sa malo maslinovog ulja i luka te pospemo peršinom i veganskim parmezanom.
Njoke je moguće zamrznuti samo je bolja varijanta nakon smrzavanja kuhanje, a ne prženje u tavi.
Punjeni njoki od cvjetače servirani uz sviježu lisnatu salatu čine savršen cjeloviti obrok.