Skip to main content

Blondie od mrkve

Veliki sam ljubitelj onih biskvita dubokg okusa i kremaste, sočne čak i ljepljive strukture tipa blondie, kolačića koji su svijetla suprotnost slavnom tamnom brownie. Kako su oni najčešće u veganskim kombinacijama izvedeni kao pire mahunarki ili korjenastog povrća, tražila sam neku drugu, recimo ”lakšu” mogućnost, a ujedno sam se poželjela poigrati sa namirnicama koje odmah na prvu asociraju na tortu od mrkve. Tako je nastala ova zanimljiva kreacija blondie u varijanti soka od mrkve koji joj je dao upečatljivu narančastu boju i ful prezrelih kruškica koje su dale prekrasan pire kao gradivnu strukturu ove torte. Bila mi je najukusnija treći dan kada sam jela posljednju šnitu😊, prekrasno sočna i onih dubokih nota bogatog okusa. Upravo to najviše volim kod pripreme veganskih slastica; to što kvaliteta organskih namirnica svoju snagu iskazuje i nakon što je kolač pripremljen te njegov okus poprima sve dublje note, a svaki zalogaj postaje sve ukusniji i ukusniji. To je ono što kod pripreme konvencionalnih kolača nemamo, jer rafinirana brašna, masnoće i šećeri u kombinaciji sa jajaima kad odstoje nekoliko dana vode priču u sasvim drugom smjeru. Dakle ovo je torta koju možemo pripremiti i koji dan ranije znajući da može biti samo još ukusnija.

blondie_od_mrkve

Sastojci za biskvit:

  • 3 dcl soka od mrkve
  • 5 kruškica vilijamovki
  • 4 žlice neslanog kikiriki maslaca
  • 1 1lica kokosovog ulja
  • 1/4 šalice agavinog slada
  • par zrna soli
  • 1/4 male žličice čiste vanilije u prahu
  • 1 šalica heljdinog brašna
  • 1 šalica bijelog rižinog brašna
  • 1/2 šalice mljevenih oraha
  • 2 žlice tapioka brašna
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 1 šalica sojinog mlijeka
  • 1 žlica limunovog soka
  • 250 g borovnica
  • 250 g malina

Sastojci za kremu:

  • 1 šalica indijskih oraščića
  • 1/2 šalice sojinog mlijeka
  • 4 žlice agavinog slada
  • 2 žličice limunovog soka
  • 1 žličica čiste vanilije u prahu

Priprema:

Večer prije nego ćemo raditi tortu namočimo indijske oraščiće koji su nam potrebni za izradu kreme. Oraščiće namočimo u dovoljno filtrirane vode, računajući da će do jutra udvostručiti svoj volumen. U jutro ili 12 – 8 sati nakon što smo stavili namakati oraščiće, procijedimo ih i stavimo zajedno sa svim sastojcima za kremu u blender. Blendamo nekoliko minuta do kremaste strukture. Gotovu kremu prebacimo u vrećicu za ukrašavanje ili odložimo u posudu sa poklopcem, ovisno kako na kraju želimo ukrasiti tortu. Krema može odstajati u hladnjaku i zapravo je praktično što se može pripremiti unaprijed.

Uključimo pećnicu na 180*C.

Pripremimo kalup za tortu promjera 24 cm, obložimo dno i stranice masnim papirom i odložimo sa strane da imamo sve spremno.

Pripremimo buttermilck tako što u sojino mlijeko dodamo žlicu soka od limuna i promiješamo te pustimo da odstoji da bi ga dodali kao posljednju namirnicu, prije samog dodavanja voća. Sok od mrkve, očišćene kruškice, kikiriki maslac, kokosovo ulje, agavin slad, sol i vaniliju stavimo kratko u blender, samo toliko da se sve lijepo poveže u jednu homogenu masu.

Heljdino i rižino brašno pomiješamo zajedno sa tapioka brašnom i sodom bikarbonom te dodamo smjesu iz blendera i lijepo ručno sve izmiješamo. Kad je smjesa jednolična dodamo i buttermilch te ponovno izmiješamo cijelu smjesu. Gotovu smjesu izlijemo u pripremljeni kalup za tortu. Borovnice i maline pospemo po vrhu torte te rukama ili žlicom spustimo dio bobica da se rasporede da baš ne budu sve na vrhu, a kako je smjesa prilično kompaktna potrebno je napraviti ovaj korak. Kada smo rasporedili bobice po smjesi tortu stavimo u zagrijanu pećnicu i ostavimo da se torta peče.

Nakon 50 minuta provjerimo situaciju pa procijenimo da li je potrebno pečenje dalje od 60 minuta. Ja sam svoju pekla punih 60 minuta.

Gotovu tortu ostavimo da se ohladi u kalupu. Hladnu možemo staviti u hladnjak i ukrasiti kremom prije serviranja ili preskočiti korak hlađenja u hladnjaku i odmah servirati tortu uz kremu. Ukoliko se odlučite ne hladiti tortu u hladnjaku imati ćete jedan mali kontrast biskvita koji ima sobnu temperaturu uz kremu koja je potpuno ohlađena što je isto jako zanimljivo u prožimanju okusa. Moje serviranje je bilo upravo na ovaj način, ali kao što sam rekla meni je upravo najfinija bila baš treći dan potpuno ohlađena.

Uživajte!