Jesenska ljubav
Zavodljivi mirisi jeseni u jednom zalogaju. Prekrasna kombinacija oraha i jabuke u cimetu sa nježnom kremom od indijskih oraščića i tofua, zaslađeno javorovim sirupom naprosto se topi u ustima dok vraćamo tanjur po još jednu kocku.
Uživajući u jesenskim bojama i mirisima svakako proslavite ovo divno godišnje doba koje nam nosi toliko prekrasnih plodova. Ovaj čarobni kolač je nezaobilazan detalj jesenskom stola.
Sastojci za koru
- 1 šalica oraha
- 1/2 šalice lješnjaka
- 1/2 šalice heljdinog brašna
- 2 žlice tapioka brašna
- par zrna soli
- 2 žlice javorovog sirupa
- 1 žlica kokosovog ulja
- 3-4 žlice jabučnog nepasteriziranog soka
Izrada kore:
Uključimo pećnicu na 180*C. Orahe i lješnjake sameljemo u brašno dodamo tapioku, heljdino brašno i sol. Sve promiješamo i dodamo ostatak tekućih sastojaka. Soka od jabuke dodamo toliko koliko nam je potrebno samo da se poveže smjesa.
Dobivenu smjesu poravnamo u kalupu predviđenom za pečenje. Koru stavimo peći pet do deset minuta odnosno koliko nam je potrebno da napravimo kremu.
Sastojci za kremu:
- Sastojci za kremu;
- 1 1/2 šalica indijskih oraščića (namočenih cca 2h)
- 1 šalica sojinog jogurta
- 1/4 šalice javorovog slada
- 100g mekog tofua
- korica jednog limuna
- 2 žlice kokosovog hladno prešanog ulja
- 1 žlica tapioka brašna
- par zrna soli
Izrada kreme:
Za izradu kreme sve sastojke ubacimo u blender i blendamo kratko dok ne dobijemo glatku kremu koju ćemo izliti na koru koja se već peče u pećnici.
Kremu lijepo poravnamo i vratimo u pećnicu dok pripremamo posip od jabuka i oraha.
Sastojci za posip od jabuka i oraha:
- 3 idared jabuke
- 1/2 šalice oraha
- 1 žlica kokosovog hladno prešanog ulja
- 4 žlice jabučnog nepasteriziranog soka
- 1 žličica cimeta
Priprema posipa:
Na mandolini izrežemo jabuke na 1mm: Polovicu oraha izrežemo na krupnije komade, a drugu polovicu sameljemo u brašno. Sve sastojke pomiješamo sa jabukama, izvadimo kolač iz pećnice i poslažemo po vrhu kreme koja se sad već malo zapekla u pećnici i posip neće propasti u kremu. Sve lijepo poravnamo i vratimo u pećnicu na dodatnih 15-20 minuta.
Gotov kolač po želji prelijemo sa jednom žlicom javorovog sirupa te pustimo da se malo prohladi i režemo na kocke željene veličine. Jednako je ukusan topao kao i hladan.
Napomena:
Ukoliko ste sporiji u izradi pazite da vam kora i krema ne budu dugo u pećnici da u konačnici sve ne pregori. Kora je posebno sklona pregoriti. Možda je jednostavnije onda držati se rasporeda; kora 5-10 minuta i ni minutu više, a krema 5 minuta + dodatnih 15-20 minuta sve skupa trebalo bi biti dovoljno da se sve lijepo stisne i zapeče.