Pita od jabuka
Ova divna pita je upravo onaj desert za koje ste sigurni da će se pojesti odmah poslije ručka i da zaista nikada ne dočeka sutra. Toliko ukusna i lagana, a opet toliko puna okusa, ova pita će uvijek biti dobro došla na našem desertnom tanjuru.
Pita od jabuka kao i pite općenito, moja su vječna inspiracija. Totalni klasik u kuhinji, a moj veliki izazov postale u onom trenutku kada sam počela eksperimentrirati sa bezglutenskim brašnima, pseudo-žitaricama, orašastim plodovima i sjemenkama. To je poslala sasvim jedna nova dimenzija.
U neprestanom sam traženju kombinacija koje će dati odličan okus, a biti što zdraviji zalogaj predstavljen kao desert.
Pita napravljena od ovih sastojaka je daleko veći prijatelj našem organizmu nego obična pita od jabuka napravljena prema konvencionalnom receptu.
Sastojci za kore:
- ¾ šalice heljdinog brašna
- ½ šalice heljdinog integralnog brašna
- ½ šalice tapioka brašna
- 1 žlica raw jabučnog octa (nepasterizirani)
- 1 žlica javorovog sirupa
- 1 – 2 žlice maslinovog ulja
- Malo soli i voda
Nadjev:
- 6 manjih jabuka
- 1 žlica agavinog slada
- 1 žlica mirina
- 1 -2 žličice cimeta
- 1 žlica tapioka brašna
- ½ šalice oraha
- ½ male žličice vanilije
Postupak:
Uključimo pećnicu na 190*C.
Prvo pripremimo sve sastojke za tijesto od kojeg ćemo napraviti kore za pitu. Sve izmjerimo i imamo spremno da čim napravimo nadjev krenemo raditi tijesto za kore.
Za nadjev ogulimo i izribamo jabuke. Orahe sameljemo i dodamo jabukama te promiješamo sa svim ostalim sastojcima. Prekrijemo par minuta kuhinjskom krpom dok pripremamo tijesto za kore pite.
U kuhalu zagrijemo do vrenja cca 1-2 dcl vode.
Oba heljdina i tapioka brašno pomiješamo sa malo soli i dodamo jabučni ocat, javorov sirup i maslinovo ulje te samo lagano žlicom u dva tri okreta umiješamo u brašno. Iz kuhala sasvim polako i oprezno lijevamo vodu i to malo po malo brzo miješajući.
Zaista je važno da u ovom trenutku budemo pažljivi i dodamo samo onoliko vode koliko nas smjesa traži. Previše vode razvodniti će tijesto i nećemo ga moći razvući. Količina vode ovisi isključivo o tome kakva je struktura heljdinog brašna i koliko će tekućine upijati.
Od vruće vode tapioka brašno će se odmah početi vezivati za ostale sastojke.
Kada umijesimo lijepu glatku kuglu podijelimo je na dva dijela i razvučemo u krug imajući na umu da nam je promjer kalupa u ovom receptu 26 cm.
Tijesto razvučeno na klasičan način kako se inače priprema kora za pite.
Na donju koru koju smo stavili u kalup složimo nadjev te poklopimo gornjom korom, učvrstimo rubove, probušimo na par mjesta i stavimo peći u zagrijanu pećnicu.
Kada učvršćujemo rubove nemojmo jako pritiskivati gornju koru u nadjev, jer će tokom pečenja popucati. Umjesto toga samo lagano priljubimo rubove kora i pritisnemo između dva prsta, to je sasvim dovoljno.
Preporučam pitu držati na oku dok se peče kako ne bi zagorila.
U vremenu između 20 i 30 minuta trebala bi biti gotova. Gotovu pitu možete posuti mljevenih kokosovim šećerom i eventualno ukrasiti po želji kokosovim ili sojinim šlagom.