Skip to main content

Pita od jabuka

Ova divna pita je upravo onaj desert za koje ste sigurni da će se pojesti odmah poslije ručka i da zaista nikada ne dočeka sutra. Toliko ukusna i lagana, a opet toliko puna okusa, ova pita će uvijek biti dobro došla na našem desertnom tanjuru.

pita_od_jabuka_brekalicious_vegan

Pita od jabuka kao i pite općenito, moja su vječna inspiracija. Totalni klasik u kuhinji, a moj veliki izazov postale u onom trenutku kada sam počela eksperimentrirati sa bezglutenskim brašnima, pseudo-žitaricama, orašastim plodovima i sjemenkama. To je poslala sasvim jedna nova dimenzija.

U neprestanom sam traženju kombinacija koje će dati odličan okus, a biti što zdraviji zalogaj predstavljen kao desert.

Pita napravljena od ovih sastojaka je daleko veći prijatelj našem organizmu nego obična pita od jabuka napravljena prema konvencionalnom receptu.

pita_od_jabuka_brekalicious

Sastojci za kore:

  • ¾ šalice heljdinog brašna
  • ½ šalice heljdinog integralnog brašna
  • ½ šalice tapioka brašna
  • 1 žlica raw jabučnog octa (nepasterizirani)
  • 1 žlica javorovog sirupa
  • 1 – 2 žlice maslinovog ulja
  • Malo soli i voda

Nadjev:

  • 6 manjih jabuka
  • 1 žlica agavinog slada
  • 1 žlica mirina
  • 1 -2 žličice cimeta
  • 1 žlica tapioka brašna
  • ½ šalice oraha
  • ½ male žličice vanilije

Postupak:

Uključimo pećnicu na 190*C.

Prvo pripremimo sve sastojke za tijesto od kojeg ćemo napraviti kore za pitu. Sve izmjerimo i imamo spremno da čim napravimo nadjev krenemo raditi tijesto za kore.

Za nadjev ogulimo i izribamo jabuke. Orahe sameljemo i dodamo jabukama te promiješamo sa svim ostalim sastojcima. Prekrijemo par minuta kuhinjskom krpom dok pripremamo tijesto za kore pite.

U kuhalu zagrijemo do vrenja cca 1-2 dcl vode.

Oba heljdina i tapioka brašno pomiješamo sa malo soli i dodamo jabučni ocat, javorov sirup i maslinovo ulje te samo lagano žlicom u dva tri okreta umiješamo u brašno. Iz kuhala sasvim polako i oprezno lijevamo vodu i to malo po malo brzo miješajući.

Zaista je važno da u ovom trenutku budemo pažljivi i dodamo samo onoliko vode koliko nas smjesa traži. Previše vode razvodniti će tijesto i nećemo ga moći razvući. Količina vode ovisi isključivo o tome kakva je struktura heljdinog brašna i koliko će tekućine upijati.

Od vruće vode tapioka brašno će se odmah početi vezivati za ostale sastojke.

Kada umijesimo lijepu glatku kuglu podijelimo je na dva dijela i razvučemo u krug imajući na umu da nam je promjer kalupa u ovom receptu 26 cm.

Tijesto razvučeno na klasičan način kako se inače priprema kora za pite.

Na donju koru koju smo stavili u kalup složimo nadjev te poklopimo gornjom korom, učvrstimo rubove, probušimo na par mjesta i stavimo peći u zagrijanu pećnicu.

Kada učvršćujemo rubove nemojmo jako pritiskivati gornju koru u nadjev, jer će tokom pečenja popucati. Umjesto toga samo lagano priljubimo rubove kora i pritisnemo između dva prsta, to je sasvim dovoljno.

Preporučam pitu držati na oku dok se peče kako ne bi zagorila.

U vremenu između 20 i 30 minuta trebala bi biti gotova. Gotovu pitu možete posuti mljevenih kokosovim šećerom i eventualno ukrasiti po želji kokosovim ili sojinim šlagom.

Leave a Reply