Pita od trešanja
Svaku zimu radnosno ispratim očekujući proljeće u kojem je trešnja upravo ona čiju sezonu jedva dočekam. Kada stigne kao dijete se veselim samo da bi imala maratone u pripremi trešanja, a gotovo svakodnevno se nađe u mojim obrocima. Kako su pite moja najdraža forma slatkog naravno da su se našle upakirane u fino hruskavo tijesto i zajedno sa svojom aromom dale svakom zalogaju beskrajno ukusan doživljaj.
Tijesto:
- 1 ½ šalica heljde
- ½ šalice rižinog brašna
- ½ šalice indijskih oraščića
- 5g ili 1 vrećica nadomjestka za jaja
- 2 žlice margarina s indijskim oraščićima
- 2 žlice tahini maslaca
- 3 žlice agava slada
Nadjev:
- 800 g očišćenih trešanja
- 1-2 žlice agava slada
- 1 žlica tapioka brašna
Posip:
- 3 žlice heljdinih ljuskica
- 1 žlica sezamovih sjemenki
- 2 žlice kokosovog ulja
- 2 žlice agava slada
- 1 žličica tapioka brašna
Postupak:
Heljdu dobro operemo pod mlazom vode u većem cjedilu, pustimo da se procijedi i stavimo na neprijanjajuću tavu i uz neprekidno mješanje na laganom izvoru topline posušimo heljdu. Kada osjetimo ugodan orašasti miris, quinoa je gotova. Ostavimo ju da se prohladi u tanjuru ili nekom drugom prikladnom suđu da bi ju samljeli u brašno upotrebom blendera, multipraktika ili mlinca za kavu.
Indijske oraščiće također sameljemo u brašno i u multipraktiku izmiješmo sa svim ostalim sastojcima za tijesto. Ukoliko vam je jednostavnije smijesu možete umijestiti i rukama. Dobivnu kuglu tijesta utisnemo u kalup za pite.
Pećnicu ukljlučimo na 180*C.
Pripremimo sastojke za popsip u jednu posudu i lagano izmiješamo sve rukama ili žlicom, kako nam je jednostavnije.
Trešnje očišćene od koštica pomiješamo sa agava sladom i tapioka brašnom stavimo na tijesto u kalupu te pospemo primljenim posipom. Lagano ga utisnemo rukama u trešnje i stavimo u pećnicu na 30 minuta. Pitu obavezno provjerimo već nakon 20tak minuta i držimo na oku te ukoliko nije pečena dovoljno nakon 30 minuta produžimo pečenje na narednih 5-10 minuta odnosno onoliko koliko će bit potrebno da pita bude lijepe zlatne boje.
Duljina pečenja najviše ovisi o jačini pećnice i materijalu kalupa u kojem se peče.
Pečenu pitu ostavite da se ohladi potpuno, po želji pospite ju baobabom u prahu za efekt „šećera u prahu“ i tek onda ju režite na željene šnite i poslužite. Jednako je ukusa ohlađena i u hladnjaku.
Savršeno se slaže sa sladoledom od vanilije.